29.8.14

Χωρίς νέες καθυστερήσεις, να δημοπρατηθούν τα αποχετευτικά δίκτυα της Ανατολικής Αιγιαλείας

Διαβάστε πιο κάτω 
την ανακοίνωση
με τις αποφάσεις 

του Συλλόγου....
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Παραλίας Ακράτας: Χωρίς νέες καθυστερήσεις, να δημοπρατηθούν τα αποχετευτικά δίκτυα της Ανατολικής Αιγιαλείας
Χθες το βράδυ (16-8-2014) στην παραλιακή πλατεία Συλιβαινιωτίκων, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια συγκέντρωση του Συλλόγου.
Ισχνή, κατά τους διοργανωτές, ήταν και η παρουσία μελών και φίλων του Συλλόγου, ενώ από τους προσκληθέντες Δημοτικούς Συμβούλους και τοπικούς Φορείς, παρευρέθη μόνο ο Αντιδήμαρχος (της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής) Βασίλης Ανδρουτσόπουλος, ο οποίος εκλήθη να απαντήσει σε καταιγισμό παραπόνων και διαμαρτυριών παριστάμενων πολιτών, για θέματα καθαριότητας, ρύπανσης και ηχορύπανσης κυρίως στην περιοχή Συλιβαινιωτίκων.
Παρών και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου, Δήμος Αγγελόπουλος, ο οποίος μίλησε για το μείζον πρόβλημα των αμμοληψιών από τα ποτάμια για τις ανάγκες κατασκευής του Αυτοκινητόδρομου Κορίνθου Πατρών.
Ένα από τα κυρίαρχα θέματα της συγκέντρωσης ήταν φυσικά το Κεντρικό Αποχετευτικό Δίκτυο (έργο που είναι σε εξέλιξη) και ιδιαίτερα τα Τοπικά αποχετευτικά των παραλιακών οικισμών (έργο που έχει καθυστερήσει σημαντικά και η δημοπράτησή του –καλώς εχόντων των πραγμάτων- αναμένεται εντός του 2015.
Ειδικότερα, διευκρινίστηκε ότι ο Κεντρικός Αγωγός που τώρα έχει φτάσει ως το αντλιοστάσιο στον Κράθη ποταμό θα συνεχιστεί ως τη συμβολή της Οδού Χελμού (θερινό σινεμά) με την Παραλιακή Οδό Αιγαίου. Τα τοπικά δίκτυα θα περιλαμβάνουν, εκτός του οικισμού Συλιβαινιωτίκων και τους οικισμούς Κραθίου – Αιγείρας (βόρεια της Παλαιάς Εθνικής Οδού και έως τον Κριό ποταμό)
Εκ μέρους του Συλλόγου η Γραμματέας Φωτεινή Περεσιάδου τόνισε και τα εξής:
«…Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη και τον σχετικό  προϋπολογισμό (συνολικού ύψους 33εκ.€) στη περιοχή Ακράτας – Αιγείρας το έργο κατασκευής εσωτερικών αποχετ. δικτύων προβλέπεται ότι θα καλύψει τις ανάγκες αποχέτευσης του συνόλου της παραλιακής ζώνης Ακράτας (Παραλία Συλίβαινας – Κράθιο) και της παραλίας Αιγείρας. (Ενώ, δυστυχώς, δεν περιλαμβάνεται, στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό η αποχέτευση της Άνω Ακράτας, της Πορρωβίτσας και της παραλίας Πλατάνου, περιοχές που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο αμέσως επόμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης αποχετευτικών έργων)
Παρά το γεγονός, όμως, ότι το έργο κατασκευής των εσωτερικών αποχετ. δικτύων των παραλιακών οικισμών της Ανατ. Αιγιαλείας επρόκειτο, αρχικά, να δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του 2013, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η δημοπράτηση του δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ούτε εντός του 2014, αλλά μετατίθεται και πάλι για το 2015!!!
Η ανακοίνωση του Συλλόγου μετά τη συγκέντρωση
28/8/14
Παρέμβαση σε Συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αιγιαλείας για τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα της παραλιακής περιοχής Ακράτας – Αιγείρας και αποστολή υπομνημάτων σε όλες τις αρμόδιες Αρχές (Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας & ΥΠΕΚΑ) και στους Βουλευτές του Νομού Αχαΐας, απεφάσισαν οι συμμετέχοντες στη Συγκέντρωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Παραλίας Ακράτας που πραγματοποιήθηκε στις 16/8/14, στην οποία παρευρέθησαν οι :
·         κ. Ανδρουτσόπουλος – Αντιδήμαρχος Ακράτας
·         κ. Αγγελόπουλος – Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων για την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου «ΑΛΚΥΩΝ»
Μετά την ενημέρωση των παρισταμένων εκ μέρους του Δ.Σ του Συλλόγου σχετικά με τις εξελίξεις και τις προοπτικές επίλυσης των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παραλιακή περιοχή Ακράτας – Αιγείρας, έγιναν τοποθετήσεις και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παρισταμένων και του αρμόδιου Αντιδημάρχου και στην συνέχεια, οι πολίτες που συμμετείχαν στην Συγκέντρωση,
ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ :
·         Να πραγματοποιήσουν παρέμβαση, με αντιπροσωπεία τους, το συντομότερο δυνατόν, σε Συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αιγιαλείας για την αντιμετώπιση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων που υποβαθμίζουν την Ποιότητα Ζωής όλων μας και
·         Να ζητήσουν από όλες τις αρμόδιες Αρχές (Δήμο Αιγιαλείας, Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας & ΥΠΕΚΑ) αλλά και από τους Βουλευτές του Νομού Αχαΐας να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και ενέργεια για :
1.       Την εμπρόθεσμη εκτέλεση, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες προδιαγραφές, των δύο μεγάλων αποχετευτικών έργων που άρχισαν επιτέλους, (μετά από πολύχρονες, βασανιστικές καθυστερήσεις) να κατασκευάζονται στην περιοχή μας. Πρόκειται για :
  • Το έργο κατασκευής του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού και των απαραίτητων αντλιοστασίων για την μεταφορά λυμάτων από όλες τις παραλιακές περιοχές της Ανατ. Αιγιαλείας στο Βιολογικό Καθαρισμό Αιγίου.
  • Το έργο αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού του Αιγίου, ώστε να είναι εφικτό να δεχθεί τον πολύ αυξημένο (ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες) όγκο λυμάτων όλης της Ανατ. Αιγιαλείας.
2.       Την δημοπράτηση το αργότερο εντός του 1ου τριμήνου του 2015 του έργου κατασκευής των εσωτερικών αποχετευτικών δικτύων των παραλιακών οικισμών της Αιγιαλείας (από το Ερινεό έως την Αιγείρα), η έναρξη εργασιών του οποίου έχει καθυστερήσει τουλάχιστον ένα χρόνο.
Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, στη περιοχή Ακράτας – Αιγείρας το έργο κατασκευής των εσωτερικών αποχετευτικών δικτύων προβλέπεται ότι θα καλύψει τις ανάγκες αποχέτευσης του συνόλου της παραλιακής ζώνης Ακράτας (Παραλία Συλιβαίνας – Κράθιο) και της παραλίας Αιγείρας, ενώ δεν περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο έργο η αποχέτευση της Άνω Ακράτας, της Πορρωβίτσας και της παραλίας Πλατάνου που θα συνεχίσουν, δυστυχώς, να επιβαρύνουν της θάλασσα μας με ηθελημένες ή αθέλητες διαρροές λυμάτων.
Για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα σοβαρού αυτού προβλήματος οι πολίτες που συμμετείχαν στην Συγκέντρωση του Συλλόγου αποφάσισαν να ζητήσουν από κάθε αρμόδιο (Δήμο, Περιφέρεια, Βουλευτές) να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να εξευρεθούν πρόσθετα κονδύλια για την κάλυψη των αποχετευτικών αναγκών όλων των περιοχών της Ανατ. Αιγιαλείας που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την παραλιακή ζώνη ώστε να σταματήσει η επιβάρυνση με διαρροές λυμάτων του Κορινθιακού Κόλπου.
3.       Να προχωρήσουν, επιτέλους, με ταχείς ρυθμούς τα έργα κατασκευής της Ολυμπίας Οδού, γιατί κινδυνεύει η ζωή και η σωματική ακεραιότητα όλων μας, αφού κινούμαστε στον οδικό άξονα Κορίνθου – Πατρών – Πύργου, όπου το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε δραματική κατάσταση.
Παράλληλα, όμως, καλούνται οι Βουλευτές και οι εκπρόσωποι της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης να αγωνιστούν μαζί με τους πολίτες ώστε να σταματήσει η εκτεταμένη λήψη αμμοχάλικου από τον ποταμό Κράθι, αλλά και από τα άλλα ποτάμια της περιοχής, που πραγματοποιείται από τις Εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού. Ειδικά ο Κράθις έχει ήδη πληγεί σε μεγάλη έκταση από παράνομες αμμοληψίες επί σειράς ετών, παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει τόσο ο Σύλλογός μας και άλλοι Περιβαλλοντικοί Φορείς, για την διαφύλαξη και την οριοθέτηση του ποταμού. Οπότε, αν οι αμμοληψίες συνεχισθούν και επεκταθούν, ο κίνδυνος διάβρωσης της ακτής Ακράτας – Αιγείρας θα είναι άμεσος και ορατός. Ειδικοί επιστήμονες προβλέπουν μεγάλη μείωση του πλάτους της παραλίας Ακράτας – Αιγείρας και καταστροφή ακόμη και του παραλιακού δρόμου στα αμέσως προσεχή χρόνια, αν συνεχιστεί η εκτεταμένη λήψη αμμοχάλικου από τον Κράθι για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού,η οποία πραγματοποιείται κυρίως με στόχο την μείωση του κόστους κατασκευής του δρόμου, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη από τις αρμόδιες Δημ. Υπηρεσίες και από τους εργολάβους ο κίνδυνος καταστροφής του παραλιακού μετώπου!!!
4.       Να ληφθούν δραστικά μέτρα για την λειτουργία, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες, του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που έχει κατασκευασθεί στην περιοχή της Αιγείρας για τις ανάγκες των πρώην Δήμων Ακράτας – Αιγείρας – Διακοπτού. Ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ πλέον, δέχεται απορρίμματα από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αιγιαλείας, χωρίς να εφαρμόζονται οι εγκεκριμένες προδιαγραφές λειτουργίας του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η περιοχή μας και ο υδροφόρος ορίζοντας λόγω της σοβαρής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ενώ πλέον θεωρείται βέβαιο ότι ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ θα κορεσθεί σύντομα, αν δεν λειτουργήσει άμεσα σε άλλη περιοχή νέος ΧΥΤΑ για τις ανάγκες του διευρυμένου Δήμου Αιγιαλείας. Η δημιουργία νέου κυττάρου ΧΥΤΑ στην ίδια περιοχή της Αιγείρας (που δυστυχώς προτείνεται ως λύση έκτακτης ανάγκης),  θα δημιουργήσει πρόσθετα περιβαλλοντικά προβλήματα και σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή
5.       Να αντιμετωπιστεί, επιτέλους, το πρόβλημα της συνεχούς υποβάθμισης της παραλιακής Ακράτας που κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από μικροπωλητές (οι περισσότεροι από τους οποίους δεν διαθέτουν άδειες), από οχλούσες εγκαταστάσεις, από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ ορισμένες καφετέριες λειτουργούν (σε απόσταση αναπνοής από μεγάλες πολυκατοικίες) σαν κέντρα διασκέδασης με δυνατή μουσική μέχρι τις πρωινές ώρες, χωρίς βέβαια να διαθέτουν σχετική άδεια. Επίσης είναι αναγκαίο επιτέλους να καθαρισθεί και να δεντροφυτευτεί η κεντρική πλατεία της παραλίας και ο παραλιακός δρόμος, να συντηρείται ο ηλεκτροφωτισμός των δρόμων, να εκσυγχρονιστούν οι παιδικές χάρες που βρίσκονται σε καθεστώς εγκατάλειψης, και να γίνεται τακτική αποκομιδή απορριμμάτων καθημερινά και κυρίως τα Σαββατοκύριακα Ιουλίου και Αυγούστου, γιατί η εικόνα της παραλιακής περιοχής είναι συχνά τραγική με τους κάδους απορριμμάτων να ξεχειλίζουν και τα απορρίμματα να χύνονται στο οδόστρωμα και στην πλατεία.
Τέλος, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ζήτησαν την ενεργή υποστήριξη των παραθεριστών και των μονίμων κατοίκων της περιοχής προς τον Σύλλογο, ο οποίος αγωνίζεται επί σειρά ετών, χωρίς καμία κομματική ή άλλη δέσμευση και χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη από Δημόσιο ή Δημοτικό Φορέα, με στόχο την αναβάθμιση της Ποιότητας Ζωής όλων μας και στην διαφύλαξη του Περιβάλλοντος.
Για Το Δ.Σ. Του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Ν. Καψάνης

Η Γ. Γραμματέας Φ/Κλ. Περεσιάδου