6.2.18

Κτηματογράφηση σε λειτουργία και στην Ανατολική Αιγιαλεία

Άνοιξε από χθες το γραφείο Κτηματογράφησης στο Κράθιο, επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου - Πατρών, (ισόγειο κατάστημα πλησίον της διασταύρωσης για Ακράτα), με ωράριο επικοινωνίας ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8:30 – 16:30 & ΤΕΤΑΡΤΗ 8:30 – 20:30
Οι περιοχές που εντάσσονται σε αυτή τη φάση:
1. ΑΙΓΕΙΡΑ : Αιγείρα, Μάρμαρα, Γεωργανταίϊκα. Πιμπέικα, Λαμπινο.
2 . ΑΚΡΑΤΑ : Ακράτα, Συλιβαινιώτικα, Γκουμειικα, Κράθιο, Παλιοσταφίδα, Παρ. Πορρωβίτσας, Πορρωβίτσα, Πύργος, Φούρνοι.
3.ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥ
4. ΠΛΑΤΑΝΟΣ, Ανω Ποταμιά, Τσιβλός


Η Υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας μπορεί να γίνει εντός τριμήνου με δύο τρόπους:
​​​​​1. Πηγαίνοντας ο ίδιος ή κάποιο τρίτο πρόσωπο στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Στην περίπτωση που τρίτος απλώς καταθέτει τη δήλωση αντί για τον υπόχρεο απαιτείται απλή εξουσιοδότηση (χωρίς θεώρηση του γνησίου της υπογραφής). Στην περίπτωση που τρίτος συμπληρώνει, υπογράφει και καταθέτει τη δήλωση αντί για εσάς απαιτείται συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.
Προσκόμιση δήλωσης στο Γραφείο Κτηματογράφησης - Αυτόματος υπολογισμός τέλους κτηματογράφησης - Έκδοση Εντύπου «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΕΛΟΥΣ» (20ψηφιος κωδικός πληρωμής + ποσό πληρωμής)
2. Ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής. Εάν επιλεγεί να υποβληθεί η δήλωση ηλεκτρονικά, βασική προϋπόθεση είναι ένας λογαριασμό e-mail. Προσοχή: η ηλεκτρονική δήλωση είναι σε έντυπο Δ2 το οποίο συμπληρώνουν και φυσικά και νομικά πρόσωπα μόνο για τα πεδία που τους αφορούν.
Τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα είτε θα τα σαρωθούν και θα σταλούν ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισυναφθούν υποχρεωτικά:
α) απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου
β) απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λ.π.).
Η πληρωμή του τέλους γίνεται μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής visa και master card.
Για όσους πολίτες δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους στις προβλεπόμενες ημερομηνίες αυτά τα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Επιπλέον αν δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες που θα οριστούν αργότερα τότε το ακίνητο θα περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Η συγκεκριμένη ενότητα Κτηματογράφησης για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου περιλαμβάνει τον προκαποδιστριακό Δήμο Ακράτας και τις Κοινότητες Αιγείρας, Διακοπτού, Ελαιώνος Αιγιαλείας, Ελίκης, Ζαχλωρίτικων, Νικολαίικων, Παραλίας Πλατάνου, Πλατάνου, Ριζομύλου, Ροδιάς και Τραπέζης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.