Είχαν περάσει μόλις 4 μήνες λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων στην Αιγείρα και το απομεσήμερο της 9ης Ιουλίου, μία τεράστια στήλη πυκνού μαύρου καπνού, έδειχνε σε μεγάλες αποστάσεις το μέγεθος της καταστροφής που ακολούθησε. Η φωτιά άναψε στο κέντρο της λεκάνης εναπόθεσης, αρκετά μακριά από τα μέχρι στιγμής εναποτιθέμενα σκουπίδια των Δήμων Διακοπτού, Ακράτας και Αιγείρας. Γι’ αυτό, πολλοί μίλησαν (και ο Δήμαρχος Αιγείρας Δημήτρης Μυλωνάς) για εμπρησμό.
Η φωτιά σύμφωνα με την ανακοίνωση της πυροσβεστικής ξεκίνησε στις 16,30 και αμέσως πήρε τεράστιες διαστάσεις αφού το υλικό που ήταν στρωμένο σε όλη τη λεκάνη αποτελείτο από χιλιάδες τεμαχισμένα λάστιχα αυτοκινήτων, τα οποία χρησίμευαν ως προστατευτικό τού «γεωυφάσματος» συλλογής των επικίνδυνων, για τον υδροφόρο ορίζοντα, υγρών υπολυμάτων.
Η μάχη που δόθηκε από τους πυροσβέστες, τους ανθρώπους τού Δήμου Αιγείρας και της Νομαρχίας ήταν τεράστια, αλλά ήταν άνιση και αργά το βράδυ το μόνο που είχε απομείνει ήταν ένα μικρό κομμάτι στο κατώτερο σημείο, το οποίο είχαν καταφέρει τα σκαπτικά μηχανήματα να επιχωματώσουν. Ένα «καναντέρ» έκανε πτήση πάνω από την “Κακή Χούνη”, αποχώρησε όμως αμέσως, αφού η ρίψη νερού στο επικλινές εκείνο μέρος θα κατάστρεφε οτιδήποτε η φωτιά άφηνε… Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι φλόγες προξένησαν σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή στο «κύτταρο» του ΧΥΤΑ (γεωύφασμα, ηλεκτρολογικές, υδραυλικές εγκαταστάσεις κλπ).
Αμέσως μετά το πολύ σοβαρό αυτό γεγονός ο Νομάρχης Δ. Κατσικόπουλος επικοινώνησε με τον Υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο, ζητώντας του την άμεση χρηματοδότηση της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ.
Παράλληλα στο προσκήνιο ήρθε και το θέμα της τήρησης όλων των προδιαγραφών φύλαξης και προστασίας ενός τόσο σημαντικού και πολυδάπανου ΧΥΤΑ, που είναι από τα πρώτα που λειτούργησε σε ολόκληρη την Αχαΐα. Για το λόγο αυτό η πυροσβεστική εξέδωσε ανακοίνωση με το τι προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία των ΧΥΤΑ. Παρέμβαση με ανακοίνωσή του καθώς και με μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου, έκανε ο αρχηγός τής αντιπολίτευσης Πάνος Γιαννούλης, ενώ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, δημιουργήθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ τού Πάνου Γιαννούλη και του αρμόδιου Αντινομάρχη, όταν ο πρώτος ενημέρωσε το σώμα ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη.
Τις επόμενες μέρες ακολούθησε ένα μπαράζ συσκέψεων και συνεδριάσεων και από τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ αρκετές επισκέψεις πολιτικών παραγόντων έγιναν στον χώρο.
Σύμφωνα, τέλος, με τον τεχνικό σύμβουλο του έργου, όπως αναλύθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, για το έργο τής αποκατάστασης – επαναλειτουργίας τού ΧΥΤΑ Αιγείρας, θα απαιτηθούν περίπου 1.300.000 Ευρώ, ποσό αρκετά μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το έργο με όλες τις εγκαταστάσεις (βιολογικός καθαρισμός, δεξαμενές λημμάτων, κτηριακές υποδομές κλπ) ανήλθε στο ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπρόσθετα πρέπει να τονιστεί ότι τα νέα αυτά κονδύλια πρέπει να εκταμιευτούν από εθνικούς πόρους, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επαναχρηματοδοτήσει το ίδιο έργο, το οποίο ακόμε δεν είχε παραδοθεί.
Τα σκουπίδια, πάντως, των τριών Δήμων εξακολουθούν να εναποτίθενται στον ίδιο χώρο, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς το κατώτατο σημείο τής λεκάνης δεν έχει υποστεί ζημιά και δεν κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας. Σίγουρα ήταν μια λύση «ανάγκης». Σε αντίθετη περίπτωση τα απορρίμματα, θα έπρεπε να μεταφέροντα αλλού, με τεράστιο λειτουργικό κόστος για τους εξυπηρετούμενους δήμους, μιας και οι παλιές χωματερές έχουν «σφραγιστεί» οριστικά.