17.11.17

ΑΛΚΥΩΝ: «ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ»...

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού 
«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 
- ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ -
 Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 κατόπιν προσκλήσεως της Ομοσπονδίας μας έγινε συνάντηση συλλογικών φορέων της Αιγιάλειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Αιγιαλείας. Συζητήθηκε εκτενώς:
1) Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΧΥΤΑ Αιγείρας και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν τόσο για τη δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής αυτής αλλά και των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον (συνεχής αναφλέξεις των απορριμμάτων, πυρκαγιά στις περιοχές που γειτνιάζουν με το ΧΥΤΑ, υγρά σταλάγματα του ΧΥΤΑ στον παρακείμενο χείμαρρο και ακολούθως στη θάλασσα του Κορινθιακού).
2) Το επίπεδο εφαρμογής του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης απορριμμάτων όπως ορίζεται από το νόμο και όπως ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο το 2015 και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων. Ο Δήμος Αιγιαλείας συλλέγει για ανακύκλωση το 2% έως 3% των στερεών απορριμμάτων. Δεν έχουν αναπτυχθεί από το Δήμο ξεχωριστά ρεύματα συλλογής: 
α) Για τα χαρτόνια-χαρτί (από βιομηχανίες, εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, σχολεία)
β) Για τα ογκώδη απορρίμματα δεν έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο συλλογής που να το αποτελούν ανοιχτά κοντέινερ ανά δημοτικό διαμέρισμα και ένα φορτηγό μεταφοράς τους για περαιτέρω διαχωρισμό κι επεξεργασία. Ρίχνονται από τους πολίτες δίπλα από τους κάδους απορριμμάτων, στους ΧΑΔΑ που έχουν δημιουργηθεί έξω από κάθε χωριό και στις όχθες των ποταμών και των χειμάρρων.
γ) Η συλλογή των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών είναι υποτυπώδης και λειτουργεί ένα σημείο συλλογής στην παραλία του Αιγίου.
δ) Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη δημιουργία-λειτουργία έστω ενός ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ, δηλαδή οικόπεδο διαμορφωμένο κατάλληλα με τις αναγκαίες υποδομές για την συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών που οι πολίτες έχουν διαχωρίσει  στο σπίτι τους ή στη δουλειά τους.
ε) Τελματική είναι η κατάσταση στην επιμόρφωση-εκπαίδευση των πολιτών για αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων τους στο σπίτι ή στην εργασία τους με βάση την αρχή «διαχωρισμός  των απορριμμάτων στην πηγή».
ΓΙΑΤΙ ο Δήμος Αιγιάλειας δεν κάνει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ στη νέα διαχείριση των απορριμμάτων για να αλλάξει η ποιότητα της ζωής μας αλλά και των ξένων επισκεπτών στον τόπο μας; Στη δεύτερη συνάντησή μας  που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα θα δούμε πως θα παρέμβουμε ως συλλογικοί φορείς για να αλλάξει η κατάσταση.       ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΛΚΥΩΝ »