Επιτέλους “ξύπνημα” Αχαιών για τη διάβρωση «Βρισκόμαστε ήδη στο κόκκινο» παραδέχτηκε ο Νομάρχης Πρωτοβουλία για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου διάβρωσης των ακτών στο Νομό, αναλαμβάνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, η οποία επιδιώκει τη «συγκέντρωση» όλων των μελετών που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα με σκοπό να ανακοπεί η θάλασσα και να σωθούν οικισμοί και περιουσίες.
Το πρωί της Πέμπτης 12 Μαρτίου, στο γραφείο του Νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, όπου συζητήθηκε διεξοδικά το φλέγον θέμα της διάβρωσης των ακτών. Στη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο ίδιος ο κ. Κατσικόπουλος, μετείχαν ο αρμόδιος Αντινομάρχης, Γιώργος Αθανασόπουλος , ο Πρόεδρος της ΝΕΑ, Δημήτρης Φιλιππάτος, οι Δήμαρχοι Δύμης, Βραχνεΐκων, Ρίου, Παραλίας, Λαρίσου και Διακοπτού, εκπρόσωποι των Δήμων Πατρέων, Ερινεού και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ακράτας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας Αχαΐας.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το προσεχές χρονικό διάστημα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και αφορούν τη διάβρωση των ακτών που προέρχεται, αφενός από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις κι αφετέρου, από τα καιρικά φαινόμενα (αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτη) τα οποία στο μέλλον θα ενταθούν, όπως υποστηρίζει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. «Η Αχαΐα οφείλει να προετοιμαστεί και έγκαιρα να λάβει μέτρα στο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών μας, αφού αυτή κυμαίνεται σήμερα από 50 έως 150 μέτρα στα όρια του νομού μας, με αυξητικές μάλιστα τάσεις.
Βρισκόμαστε ήδη στο κόκκινο, κατά τους επιστήμονες», υποστήριξε ο κ. Κατσικόπουλος και ανακοίνωσε την απόφαση της Νομαρχίας Αχαΐας για την πραγματοποίηση, τουλάχιστον δυο, επιστημονικών ημερίδων, με τη συμμετοχή επιστημόνων κύρους, με την πρώτη να πραγματοποιείται προς το τέλος Μαΐου. Κατά τις ημερίδες αυτές θα ληφθούν υπόψη όλες οι υπάρχουσες μελέτες για την καταπολέμηση του φαινομένου, ενώ είναι προσδοκώμενο πως οι επιστήμονες θα καταλήξουν στο καταλληλότερο μοντέλο δράσης για την εξάλειψη της διάβρωσης, που απειλεί ολόκληρους οικισμούς, δρόμους αλλά και περιουσίες πολιτών. Οι Δήμαρχοι με την σειρά τους ζήτησαν να τεθεί, στις ειδικές αυτές επιστημονικές ημερίδες, το πρόβλημα του μη καθορισμού, μέχρι και σήμερα, των παραλιών και του αιγιαλού, κάτι που δυσκολεύει την καταπολέμηση του φαινομένου, ενώ εξήραν την πρωτοβουλία της Νομαρχίας για την επίλυση ενός προβλήματος, που απαιτεί συνολική δράση για την αντιμετώπισή του.
Αιγείρα: “Ουδεμία αρμοδιότητα επί του θέματος” (όχι θα σκάσουνε με τα ρομαντικά προβληματάκια των "αδιάφορων" Αιγειρατών!)Το πρόβλημα, ήρθε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγείρας κατά την πρώτη συζήτηση του προϋπολογισμού (καταψήφιση), όταν ο αντιπολίτευση διά του Πάν. Γιαννούλη ζήτησε να μπει κονδύλι 50.000 Ευρώ για αντιδιαβρωτική μελέτη τής παραλιακής Αιγείρας. Ο Δήμαρχος Δημ. Μυλωνάς απήντησε ότι υπάρχει μελέτη τής Νομαρχίας από το 1995 που έκανε το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και η οποία προβλέπει υποθαλάσσια τοιχία αντιστήριξης ενώ τόνισε ότι δεν είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου η κατασκευή τέτοιων έργων.
Ο «Φ» ύστερα από αυτό το δεδομένο απευθύνθηκε στις 27 Μαρτίου στον αρμόδιο Αντινομάρχη κ. Αγγελόπουλο, ζητώντας απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα: «Υπάρχει στη Νομαρχία εγκεκριμένη μελέτη που αφορά τις ακτές στην Αιγείρα και την Ακράτα; Εάν ΝΑΙ τι αυτή περιλαμβάνει; Εάν ΟΧΙ ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας εκπόνησης;
Είναι αρμοδιότητα της Ν.Α. η προώθηση των μελετών αυτών για υλοποίηση; Εάν ΝΑΙ γιατί το ΥΠΕΧΩ προώθησε μόνο αυτή του Δήμου Ακράτας;».
Δυστυχώς, όμως, 11 μέρες αργότερα και ενώ η εφημερίδα βρίσκεται στο στάδιο εκτύπωσης ουδεμία απάντηση έχουμε λάβει.
Παράλληλα, όποιος ανατρέξει στο ηλεκτρονικό αρχείο ειδήσεων της εφημερίδας μας http://froyros.blogspot.com θα βρει στην αρθρογραφία του Φεβρουαρίου 1997 και το παρακάτω κείμενό μας:
“Ειδικότερα στην Αιγιάλεια το πρόβλημα επιτάθηκε μετά τον σεισμό του Αιγίου και το παλιρροιακό κύμα της Πρωτοχρονιάς του ’96. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας ζήτησε από το Εργαστήριο θαλάσσιας Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας την εκπόνηση μελέτης. Οι έρευνες εκτείνονται από τα Νικολέϊκα έως την Αιγείρα και περιλαμβάνουν μια σειρά γεωτρήσεων στον θαλάσσιο χώρο. Ο καθηγητής κ. Φερεντίνος σε παλαιότερες δηλώσεις του στον τοπικό τύπο επισημαίνει την δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων παραλιακών περιοχών και εκτιμά ότι η κατασκευή προβόλων (μπαστουνιών), που ζητούν Πρόεδροι παραλιακών κοινοτήτων, θα επιφέρουν λάθος αποτελέσματα δημιουργώντας προβλήματα στις απέναντι ακτές.”
Για μια ακόμα φορά, λοιπόν, επιβεβαιώνεται πλήρως ο «Φ», αφού δώδεκα χρόνια πριν είχε καταγράψει και για μελέτες που ποτέ δεν προχώρησαν και για επιστημονικές «απαγορεύσεις» μπαστουνιών, πράγματα που δεν τηρήθηκαν ποτέ και από κανέναν…
Καταψηφίστηκε, διορθώθηκε, επανήλθε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με απόντα τον Δήμαρχο
Το ζήσαμε και αυτό στην Αιγείρα. Μπήκε ο Απρίλης και τότε μόνο απόκτησε προϋπολογισμό ο Δήμος, αλλά το σημαντικότερο είναι η καταψήφισή του στη συνεδρίαση της 20ής Μαρτίου - γεγονός που ίσως είναι από τα μοναδικά στην πολιτική πρακτική των ελληνικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάντοτε δηλ. ο συνδυασμός τής Πλειοψηφίας εισαγάγει και ψηφίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό και σχεδόν πάντοτε η αντιπολίτευση τον καταψηφίζει εν μέρει ή στο σύνολό του.
Δύο συνεδριάσεις λοιπόν χρειάστηκαν προκειμένου ο Δήμος να αποκτήσει προϋπολογισμό για το 2009, και κατά τη τετράωρη σχεδόν συνολική διάρκεια των οποίων λέχτηκαν αρκετά από όλες τις πλευρές για των καταγραφή των οποίων απαιτούνται πολλές σελίδες.
Οι ήπιοι τόνοι, αλλά με αιχμηρές φράσεις και έντονα φορτισμένη η περιρέουσα ατμόσφαιρα μεταξύ των συμβούλων, είναι μια πρώτη καταγραφή εντυπώσεων.
Κατά την συνεδρίαση της 20ης Μαρτίου ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Πάνος Γιαννούλης κατέθεσε πρόταση να προστεθούν ορισμένα έργα και να αφαιρεθούν διάφοροι κωδικοί από τον προϋπολογισμό με κύριο βάρος σε αυτούς που αφορούν τον ΧΥΤΑ Αιγείρας με αιτιολογικό την πολυμέτωπη επίθεση που δέχεται η Αιγείρα για να δεχθεί τα σκουπίδια της 3ης ενότητας (Αιγίου κλπ).
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι τα κονδύλια για το ΧΥΤΑ περιλαμβάνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις του Δήμου και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αφαιρεθούν.
Από την πλευρά τής πλειοψηφίας τόσο ο Δημοτικός Σύμβουλος Άγγελος Κούρτης όσο και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Χρήστος Λυμπερόπουλος ζήτησαν από το σώμα να κάνει δεκτές τις τροποποιήσεις που ζητά η Αντιπολίτευση και κυρίως αυτές για τον ΧΥΤΑ, ενώ στη διαφαινόμενη καταψήφιση από την πλειοψηφία των παρόντων Συμβούλων πρότειναν να υπάρξει ολιγοήμερη διακοπή τής συνεδρίασης ώστε να γίνουν ορισμένες διορθώσεις και να ψηφιστεί για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός του Δήμου με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε αποδεκτό και έτσι κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, τον προϋπολογισμό καταψήφισαν επτά σύμβουλοι (Χρήστος Λυμπερόπουλος, Άγγελος Κούρτης, Πάνος Γιαννούλης, Αθηνά Οικονόμου, Φάνης Σταυρόπουλος, Πάνος Δημόπουλος, Χρήστος Ρόζος). Υπέρ ψήφησαν πέντε σύμβουλοι (Φάνης Νικολάου, Πάνος Καραμπάσης, Σωτήρης Διαμαντόπουλος, Βασίλης Τομαράς, Σπύρος Σπυρόπουλος) και ένας (Γιώργος Κορδούλης) δήλωσε ότι ψηφίζει τον προϋπολογισμό αλλά και τα έργα που προτείνει ο Πάνος Γιαννούλης.
Την Δευτέρα 6 Απριλίου ήρθε σε νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η ψήφιση του διορθωμένου προϋπολογισμού κατά την οποία δεν προσήλθε ο Δήμαρχος Δημήτρης Μυλωνάς και ήσαν απόντες δύο Σύμβουλοι της πλειοψηφίας (Γιώργος Κορδούλης, Σπύρος Σπυρόπουλος).
Στη συζήτηση που προηγήθηκε έγιναν αρκετοί λεκτικοί διαξιφισμοί και αιχμηρές βολές μεταξύ των συμβούλων της πλειοψηφίας, Λυμερόπουλου - Κούρτη από τη μία πλευρά, Διαμαντόπουλου - Τομαρά και λοιπών από την άλλη που εξέφραζαν τη διαφωνία τους για τους χειρισμούς που έγιναν στο θέμα του προϋπολογισμού.
Η τελική ψήφιση του “διορθωμένου” προϋπολογισμού είχε ως εξής: Υπερ: Φάνης Νικολάου, Σωτήρης Διαμαντόπουλος, Χρήστος Λυμπερόπουλος, Άγγελος Κούρτης, Πάνος Γιαννούλης, Αθηνά Οικονόμου, Φάνης Σταυρόπουλος, Πάνος Δημόπουλος, Χρήστος Ρόζος. Λευκό: Πάνος Καραμπάσης, Βασίλης Τομαράς.