Μια άκρως ενδιαφέρουσα Ημερίδα διοργάνωσε την Τρίτη 28 Απριλίου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας με θέμα “Αχαΐα και Θάλασσα”.
“Αχαΐα και Θάλασσα”
Πλούσια η θεματολογία, με παρουσιάσεις ειδικών, σε ένα πλήθος οικολογικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων του Νομού Αχαΐας. Μεταξύ αυτών, «Πηγές θαλάσσιας ρύπανσης, Κλιματικά χαρακτηριστικά Κορινθιακού - Πατραϊκού, Αλιεία, Διάβρωση των ακτών, Περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά ποταμών, Σεισμικότητα ευρύτερης περιοχής, Υποθαλάσσια ρήγματα και κατολισθήσεις, Τσουνάμις και πόσο κινδυνεύουμε» κλπ.
Η εφημερίδα μας, αμέσως μετά τη λήξη της ημερίδας, ζήτησε από τον καθηγητή κ. Γεώργιο Φερεντίνο
του Πανεπιστημίου Πατρών (Τµήµα Γεωλογίας, Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας) περισσότερες διευκρινήσεις για το πρόβλημα της Διάβρωσης που τόσο έντονο παρουσιάζεται στην περιοχή μας.
του Πανεπιστημίου Πατρών (Τµήµα Γεωλογίας, Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας) περισσότερες διευκρινήσεις για το πρόβλημα της Διάβρωσης που τόσο έντονο παρουσιάζεται στην περιοχή μας.
Ο κ. Φερεντίνος ανταποκρίθηκε άμεσα και ευγενικά μάς παραχώρησε τα σημαντικότερα αποσπάσματα της εισήγησής του που αφορούν την Αιγιαλεία.
Η ανθρωπογενής παρέμβαση... το προβλημα κατά μήκος της παραλίας Αιγείρας
Μορφολογικές έρευνες στις ακτές της Αιγιαλείας έχουν δείξει ότι οι ακτές στην πάροδο του χρόνου (1945-1985) είναι ευμετάβλητες.
Τα αίτια των μεταβολών αυτών είναι: η κυματική δράση, οι κατολισθήσεις και τα tsunamis και η ανθρωπογενής παρέμβαση. Η κυματική δράση είναι συνεχής στην πάροδο του χρόνου και το ίδιο ισχύει και για την ανθρώπινη παρέμβαση τα τελευταία 50 χρόνια. Η δράση των κατολισθήσεων και των τσουνάμι είναι απότομη και στιγμιαία.
Η κυματική δράση κατά μήκος των ακτών της Αιγιαλείας είναι έντονα ευμετάβλητη χωροχρονικά προκαλώντας είτε διάβρωση, είτε πρόσχωση στην ακτή, ενώ μεγάλα τμήματα είναι αμετάβλητα.
Η κυματική δράση κατά κύριο λόγο ελέγχεται από ανατολικούς και βορειοδυτικούς έως βόρειους ανέμους. Οι ανατολικοί άνεμοι δημιουργούν κύματα ύψους 3,6 μ και περιόδου 7 δευτερόλ., ενώ οι βορειοδυτικοί άνεμοι προκαλούν κύματα ύψους 3,6 μ και περιόδου 7,8 δευτερόλ.
Προσχωσιγενείς ακτές είναι: τμήμα της ακτής Διγαιλειώτικα, η ακτή Νικολέικα από την εκβολή του Σελινούντα έως την εκβολή του Κερυνίτη, η Άκρα Τρύπια στο δέλτα του Βουραϊκού.
Διαβρωσιγενείς ακτές είναι: τμήμα της ακτής Διγαλειώτικα, η ακτή Βαλιμίτικα -Τέμενη, τμήμα της ακτής Δακοπτού δυτικά του αλιευτικού καταφυγίου, η ακτή ανατολικά της εκβολής του Πούντα, τμήμα της ακτής δυτικά του αλιευτικού καταφυγίου Άγιος Κωνσταντίνος στα δυτικά όρια του δέλτα του Κράθι.
Η διάβρωση της ακτής Βαλιμίτικα - Τέμενη και των εκβολών του Σελινούντα οφείλεται στη διευθέτηση της κοίτης του Σελινούντα και στην αποκοπή της δευτερεύουσας φυσικής κοίτης που εκβάλει στα Βαλιμίτικα.
Η διάβρωση δυτικά του αλιευτικού καταφυγίου του Διακοπτού οφείλεται στην κατασκευή του.
Η διάβρωση εκατέρωθεν του Κράθι πρέπει να οφείλεται στη διευθέτηση της κοίτης, ενώ η διάβρωση ανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου οφείλεται στην κατασκευή του.
Η διάβρωση στα δυτικά της εκβολής του “Πούντα” οφείλεται στις κατασκευές στον αιγιαλό από τον Πλάτανο έως τον Πούντα.
Η διάβρωση κατά μήκος της παραλίας Αιγείρας οφείλεται στην κατασκευή του κατακόρυφου κρηπιδώματος για την διέλευση παραλιακής οδού.
Εκτός από την κυματική δράση η οποία είναι συνεχής οι ακτές της Αιγιαλείας έχουν προσβληθεί στιγμιαία με παράκτιες κατολισθήσεις.
Η ακτή από την Άκρα Γύφτισα (Αίγιον) έως το Διακοπτό μετά το σεισμό του 1861 υπέστη κατολισθήσεις και καλύφθηκε από τη θάλασσα οπισθοχωρώντας από 100 έως 200 μ.
Παρόμοια η ακτή των Νικολέικων μετά το σεισμό του 1995 καλύφθηκε από τη θάλασσα και οπισθοχώρησε από 20 έως 60 m .
Η ακτή στις Καμάρες το 1963 υπέστη μια κατολίσθηση σε πλάτος 800 μ, ενώ η ακτή οπισθοχώρησε κατά 100 έως 200 μ προκαλώντας ένα τσουνάμι με ύψος περίπου 5,5 m . Χαρακτηριστικό της κατολίσθησης αυτής και που προκληθέντος τσουνάμι ήταν οι ελάχιστες καταστροφές, αν και το τσουνάμι εισήλθε στην ακτή από τις Καμάρες έως το Λόγγο και το Αίγιο από 100 έως 400 μ.
Αν το ίδιο φαινόμενο ελάμβανε χώρα σήμερα οι καταστροφές θα ήταν τεράστιες λόγω της πυκνής δόμησης πάνω στον αιγιαλό, κυρίως παραθεριστικών κατοικιών, ενώ αν το φαινόμενο ελάμβανε χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα υπήρχαν και πολλά θύματα από πνιγμούς.
Τα προαναφερθέντα δείχνουν ότι θα πρέπει να εκτελεσθούν σύντομα οι κατάλληλες έρευνες για την ορθή διαχείριση των ακτών της Αιγιαλείας.
Οι έρευνες αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν: μελέτη της διάβρωσης των ακτών από τα κύματα, εντοπισμό πιθανών θέσεων που μπορεί να υποστούν κατολίσθηση και μελέτη της δημιουργίας και διάδοσης κυμάτων τσουνάμι.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
>Καταγραφή των προβληµατικών τµηµάτων της ακτής και εντοπισµός των αιτίων της διάβρωσης
>Ποσοτική µέτρηση των µακροχρόνιων τάσεων µεταβολής της ακτογραµµής
>Προσδιορισµός του κυµατικού καθεστώτος και των διευθύνσεων παράκτιας στερεοµεταφοράς
>Πρόταση µέτρων προστασίας των παράκτιων εγκαταστάσεων από τη διάβρωση
ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ
>Απομάκρυνση των αυθαίρετων παράκτιων κατασκευών (πρόβολοι, προστατευτικά» τοιχία, ογκόλιθοι, κλπ) που διακόπτουν την παράκτια στερεοµεταφορά
>Τεχνητή αναπλήρωση των διαβρωμένων παραλιών και κατασκευή προστατευτικών έργων όπου είναι απαραίτητα μετά από µμελέτη
>Ανακατασκευή των παράκτιων έργων υποδομής µε σωστές προδιαγραφές και κατάλληλη προστασία
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
>Γεωλογική - ιζηµατολογική μελέτη για τη σωστή επιλογή του υλικού αναπλήρωσης των ακτών και τον εντοπισμό των κατάλληλων δανειοθαλάµων
>Υδροδυναμική μελέτη της προάκτιας ζώνης µε μετρήσεις τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας, ώστε να προσδιορισθούν µε ακρίβεια το κυματικό καθεστώς, τα παράκτια ρεύματα και η παράκτια στερεοµεταφορά
>Λεπτομερής βυθομετρική αποτύπωση και μελέτη της μορφολογίας και της γεωλογίας του πυθμένα για το σωστό σχεδιασμό των παράκτιων έργων