ΝΕΟ

Συλλογος Εθελοντων Αιμοδοτων Ανατολικης Αιγιαλειας «Ο ΔΕΣΜΟΣ»

Εθελοντική Αιμοδοσία Κυριακή 17/12/17 – Κ. Υγείας Ακράτας 08:30–13:00. Αυτές τις γιορτές κάνε ένα δώρο ζωής – Είναι μεγάλη ανάγκη. Αν είσαι νέος ελπίζουμε στην ενεργητικότητά σου, αν είσαι γονιός στην ιδιαίτερη ευαισθησία σου. Ας «θυσιάσουμε» όλοι ένα Σάββατο που δε θα βγούμε ή δε θα πιούμε, ακόμα και τις αγροτικές εργασίες μας το πρωί της Κυριακής, που λόγω εποχής έχουμε, για να κρατήσουμε ανθρώπους στη ζωή. Σε αυτούς τους ανθρώπους που μάχονται, αξίζει οι γιορτές να είναι όσο το δυνατόν πιο ξέγνοιαστες. Τηλ: 6944428678, seadesmos@gmail.com

18 Σεπ 2014

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Αγρίδι

Στην τελετή, στην οποία ήταν παρούσα η Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Δρ. Λίνα Μενδώνη, τιμήθηκαν οι αξιότιμοι χορηγοί του έργου από την επιβλέπουσα αρχαιολόγο του έργου Δρ. Αναστασία Κουμούση, προϊσταμένη της 6ης Εφορείας και από τη Μητρόπολη Καλαβρύτων Αιγιαλείας.
Παρών και ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος στην ανακοίνωσή του, η οποία συνοδεύεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναφέρει και τα εξής:
(8-9-14): Το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αγριδίου Αχαΐας και Συντήρηση των Τοιχογραφιών του» εκτέλεσε η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων Α. Γ. Λεβέντη και Χ. Κ. Λεβέντη.
 Η επιτυχής ολοκλήρωση μέσα σε μόλις μια διετία της τόσο επιμελημένης αναστήλωσης του μνημείου έγινε εφικτή με την άοκνη συνδρομή και προσπάθεια όλης της αξιόλογης επιστημονικής ομάδας εργασίας των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και των συνεργατών της. Παρευρέθηκαν μέλη του προσωπικού από την ομάδα εργασίας και όλες της υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αχαΐα, φορείς της τοπικής κοινωνίας και πλήθος κόσμου.
Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χελμού, στο χωριό Αγρίδι, σε ένα ορεινό τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους. Ο ναός οικοδομήθηκε τον 13ο αιώνα και τοιχογραφήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες ενός τοπικού άρχοντα κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Αποτελεί πλέον μετά την αποκατάσταση ένα αξιόλογο μνημείο της περιοχής που κοσμεί τον οικισμό του Αγριδίου και συντελεί στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της ορεινής Αχαΐας.

Μετά την τελετή έγινε ξενάγηση από την επιβλέπουσα στο έργο με σύντομη περιγραφή της διαδικασίας των εργασιών και των δυσχερειών της αναστήλωσης του μνημείου. Παρουσιάστηκαν επί τόπου στο κοινό οι εργασίες αποκατάστασης που αντιμετώπισαν τις κακότεχνες νεωτερικές επεμβάσεις στο ναό και τα στατικά προβλήματα που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό του 2008. Εντυπωσίασε ο εικονογραφικός διάκοσμος και ο περιβάλλων χώρος που διαμορφώθηκε με ήπιες επεμβάσεις.

Ανατολική Αιγείρα... Drone !