ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

18 Σεπ 2014

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Αγρίδι

Στην τελετή, στην οποία ήταν παρούσα η Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Δρ. Λίνα Μενδώνη, τιμήθηκαν οι αξιότιμοι χορηγοί του έργου από την επιβλέπουσα αρχαιολόγο του έργου Δρ. Αναστασία Κουμούση, προϊσταμένη της 6ης Εφορείας και από τη Μητρόπολη Καλαβρύτων Αιγιαλείας.
Παρών και ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος στην ανακοίνωσή του, η οποία συνοδεύεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναφέρει και τα εξής:
(8-9-14): Το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αγριδίου Αχαΐας και Συντήρηση των Τοιχογραφιών του» εκτέλεσε η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων Α. Γ. Λεβέντη και Χ. Κ. Λεβέντη.
 Η επιτυχής ολοκλήρωση μέσα σε μόλις μια διετία της τόσο επιμελημένης αναστήλωσης του μνημείου έγινε εφικτή με την άοκνη συνδρομή και προσπάθεια όλης της αξιόλογης επιστημονικής ομάδας εργασίας των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και των συνεργατών της. Παρευρέθηκαν μέλη του προσωπικού από την ομάδα εργασίας και όλες της υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αχαΐα, φορείς της τοπικής κοινωνίας και πλήθος κόσμου.
Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χελμού, στο χωριό Αγρίδι, σε ένα ορεινό τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους. Ο ναός οικοδομήθηκε τον 13ο αιώνα και τοιχογραφήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες ενός τοπικού άρχοντα κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Αποτελεί πλέον μετά την αποκατάσταση ένα αξιόλογο μνημείο της περιοχής που κοσμεί τον οικισμό του Αγριδίου και συντελεί στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της ορεινής Αχαΐας.

Μετά την τελετή έγινε ξενάγηση από την επιβλέπουσα στο έργο με σύντομη περιγραφή της διαδικασίας των εργασιών και των δυσχερειών της αναστήλωσης του μνημείου. Παρουσιάστηκαν επί τόπου στο κοινό οι εργασίες αποκατάστασης που αντιμετώπισαν τις κακότεχνες νεωτερικές επεμβάσεις στο ναό και τα στατικά προβλήματα που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό του 2008. Εντυπωσίασε ο εικονογραφικός διάκοσμος και ο περιβάλλων χώρος που διαμορφώθηκε με ήπιες επεμβάσεις.

ΕπιδοτούμενΟ πρόγραμμα απασχόλησης

Ο Σύλλογος Εμπορικής & Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας σε συνεργασία με το Κ.Α.Ε.Λ.Ε., προτίθεται να υλοποιήσει επιδοτούμενο πρόγραμμα ΛΑΕΚ 1-30 έτους 2017 για εργαζόμενους επιχειρήσεων που απασχολούν 1-30 άτομα (μαζί με τα υποκαταστήματα), για τους οποίους οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις-μέλη του συλλόγου μας έχουν καταβάλει στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισϕορά ΛΑΕΚ 0,24% για το έτος 2017 (H επιχείρηση δεν επιβαρύνεται με κανένα κόστος για την υλοποίηση του προγράμματος). · Οι εργαζόμενοι θα επιδοτηθούν με 160€ (5€ για κάθε εκπαιδευτική ώρα) · Η διάρκεια του προγράμματος είναι 32 ώρες και η παρακολούθησή του υποχρεωτική · Θα τους χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης του προγράμματος · Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως και τις 8 Σεπτεμβρίου. (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας καθώς ορίζεται μέγιστος αριθμός καταρτιζομένων) Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και ανεξάρτητοι ενδιαϕερόμενοι μέσω του εργατικού κέντρου. Για περισσότερες πληροϕορίες και υποβολή των αιτήσεων μπορείτε να απευθύνεστε στο γραϕείο του Συλλόγου (πρώην κτίριο ΟΣΕ) καθημερινά και ώρες 10:00π.μ.-2:00μ.μ. Τηλέϕωνο επικοινωνίας: 2696032422, e-mail: emporikosakr@gmail.com