5.6.12

«Η κυρά-Παράδοση στην αυλή του 2ου δημοτικού σχολείου Ακράτας»

Η κυρά παράδοση επισκέφτηκε το 2ο δημοτικό σχολείο Ακράτας για να αποχαιρετίσει μαζί με τους μικρούς μαθητές και τους δασκάλους τη σχολική χρονιά. Στην ποδιά της είχε έθιμα, δημοτικά τραγούδια και δρώμενα του λαϊκού μας πολιτισμού. 
Έντυσε με παραδοσιακές στολές, πολλά χαμόγελα και κέφι τα 105 μαθητούδια του σχολειού και απέσπασε τα θετικά σχόλια της τοπικής κοινωνίας που τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση.
Η φετινή γιορτή λήξης ήταν ένα πανηγύρι τραγουδιών, χορών και δραματοποιήσεων της βρυσομάνας ελληνικής λαϊκής παράδοσης, αφιερωμένη στην τραγουδίστρια του δημοτικού τραγουδιού Δόμνα Σαμίου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Τα κείμενα και τους στίχους των τραγουδιών έγραψαν οι δάσκαλοι του σχολείου. Τη μελοποίηση και τη διδασκαλία της παιδικής χορωδίας ανέλαβε η μουσικός Κορνηλία Βολοσένκο. 
Παρουσιάστηκαν κρητικές μαντινάδες (Α΄ τάξη, εκπ. Αφροδίτη Κωστή), τα Χελιδονίσματα-Λαζαρίνες (Β΄ τάξη, εκπ. Χαρά Οικονόμου και Μαρία Τόλλου), το έθιμο της Πιπεριάς (Γ΄ τάξη, εκπ. Κώστας Αλέφαντος), του Άι-Γιαννιού του Κλήδονα (Δ΄ τάξη, εκπ. Αγγελική Κατούφα), το βαλκανικό έθιμο της Μαρτιάς (Ε΄ τάξη, εκπ. Πάνος Βασιλόπουλος) και «Η Γερακίνα στην Αχαϊκή γη» (Στ΄ τάξη, εκπ. Μαρία Αγγελακοπούλου).
Δάσκαλοι και μαθητές έγιναν συνεχιστές της παράδοσης.
Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το βιντεάκι «Αγα-Πάμε Ανατολική Αιγιάλεια» που αναρτήθηκε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, έργο τριών δημοτικών σχολείων (1ο -2ο Ακράτας- Αιγείρας). Η γιορτή έληξε με την αποφοίτηση των μαθητών της Στ΄. Ο Σύλλογος Γονέων προσέφερε παραδοσιακά γλυκά στους φιλοξενούμενους.     
Παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιδήμαρχος του Δ. Αιγιάλειας Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, η σχολική σύμβουλος κα Βασιλική Φελούκα, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων, δημοτικοί σύμβουλοι, Δ/ντές και εκπρόσωποι σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, εκπρόσωποι φορέων, πρόεδροι συλλόγων του τόπου και γονείς.
Η γιορτή άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και τα θετικά σχόλια των θεατών. Επαινέθηκε το ομαδικό πνεύμα και η συλλογική δουλειά που γίνεται στο σχολείο σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα.
Η Δ/ντρια του σχολείου, κα Αναστασία Ευσταθίου, στην ομιλία της παρουσίασε τις δράσεις του σχολείου, αποχαιρέτισε τους μαθητές, ευχαρίστησε το διδακτικό προσωπικό για την άριστη συνεργασία και το παιδαγωγικό ήθος και όλους όσους στηρίζουν έμπρακτα κάθε προσπάθεια του σχολείου.
----------------------------------------------------------------------
Ομορφαίνουμε το σχολείο μας... 

Ομορφαίνουμε τους χώρους του σχολείου μας! Οι μαθητές, οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι του 2ου νηπιαγωγείου και 2ου δημοτικού Ακράτας συνεργαζόμαστε με το τοπικό συμβούλιο Κραθίου (κο Ηλία Κοντό) και τους κατοίκους της περιοχής για να κάνουμε καλύτερη τη σχολική ζωή μας. 
Επεμβαίνουμε στο πρανές επί της παραλιακής λεωφόρου Αιγαίου κι εκτοπίζουμε το παρατημένο περίπτερο. Στη θέση του τα νήπια φυτεύουν δέντρα και λουλούδια (χορηγία Κατερίνας Παππά και Άγγελου Λινάρδου).
Χτίζουμε παγκάκια μέσα στο προαύλιο και απολαμβάνουμε τη σκιά των πλατανιών. Τα παιδιά με τους γονείς, τους δασκάλους τους και την εικαστικό Τατιάνα Καραδήμα ζωγραφίζουν το προαύλιο με επιδαπέδια παιχνίδια! Τα διαλείμματα γεμίζουν χρώμα, γέλια από το ατέλειωτο παιχνίδι του μαθητόκοσμου του θαλασσινού σχολείου στην Παραλία Ακράτας.
Οι προϊσταμένες των σχολείων:
Αναστασία Ευσταθίου, Γεωργία Ρόζου