28.8.13

Ενδιαφέρουσες Αποφάσεις του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Παραλίας Ακράτας

O Σύλλογος, με αφορμή τη πραγματοποίηση της Γενικής του Συνέλευση στις 10/8/13, στην οποία συμμετείχαν 250 περίπου παραθεριστές και μόνιμοι κάτοικοι, αναφέρει τα εξής:
Στη Συγκέντρωση του Συλλόγου μας, στην οποία παρευρέθησαν οι: 
κ. Ανδρουτσόπουλος – Αντιδήμαρχος Ακράτας, κ. Ασημακόπουλος – Δημοτικός Σύμβουλος, κα. Καρρά και κ. Κοντός – Τοπικοί Σύμβουλοι, κ. Αγγελόπουλος – Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων για την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου «ΑΛΚΥΩΝ», κ. Οικονόμου – Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατ. Αιγιαλείας. 
Μετά την ενημέρωση των παρισταμένων εκ μέρους του Δ.Σ του Συλλόγου και εκ μέρους των εκπροσώπων των άλλων Περιβαλλοντικών Φορέων που συμμετείχαν στην Συγκέντρωση σχετικά με τις εξελίξεις και τις προοπτικές επίλυσης των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παραλιακή περιοχή Ακράτας – Αιγείρας, έγιναν τοποθετήσεις και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παρισταμένων και του αρμόδιου Αντιδημάρχου, αλλά και των Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων που έλαβαν τον λόγο και, στην συνέχεια, οι πολίτες που συμμετείχαν στην Συγκέντρωση,
ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ :
Να ζητήσουν από όλες τις αρμόδιες Αρχές (Δήμο Αιγιαλείας & Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) αλλά και από τους Βουλευτές του Ν. Αχαΐας να πραγματοποιήσουν κάθε δυνατή ενέργεια και παρέμβαση για :
Την εμπρόθεσμη εκτέλεση, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες προδιαγραφές, των δύο μεγάλων αποχετευτικών έργων που άρχισαν επιτέλους, (μετά από πολύχρονες, βασανιστικές καθυστερήσεις) να κατασκευάζονται στην περιοχή μας. Πρόκειται για:
Το έργο κατασκευής του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού και των απαραίτητων αντλιοστασίων για την μεταφορά λυμάτων από όλες τις παραλιακές περιοχές της Ανατ. Αιγιαλείας στο Βιολογικό Καθαρισμό Αιγίου.
Το έργο αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού του Αιγίου, ώστε να είναι εφικτό να δεχθεί τον πολύ αυξημένο (ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες) όγκο λυμάτων όλης της Ανατ. Αιγιαλείας.
Την δημοπράτηση εντός του 2013 του έργου κατασκευής των εσωτερικών αποχετευτικών δικτύων των παραλιακών οικισμών της Αιγιαλείας (από το Ερινεό έως την Αιγείρα), με στόχο το συγκεκριμένο έργο να ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με το έργο κατασκευής του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού, το οποίο ήδη εκτελείται.
Σύμφωνα με την σχετική  μελέτη, που ήδη ολοκληρώνεται, στη περιοχή Ακράτας – Αιγείρας το έργο κατασκευής εσωτερικών αποχετευτικών δικτύων προβλέπεται ότι θα καλύψει τις ανάγκες αποχέτευσης του συνόλου της παραλιακής ζώνης Ακράτας (Παραλία Συλιβαίνας – Κράθιο) και της παραλίας Αιγείρας, ενώ δεν περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο έργο η αποχέτευση της Άνω Ακράτας, της Πορρωβίτσας και της παραλίας Πλατάνου που θα συνεχίσουν, δυστυχώς, να επιβαρύνουν της θάλασσα μας με ηθελημένες ή αθέλητες διαρροές λυμάτων.
Για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα σοβαρού αυτού προβλήματος οι πολίτες που συμμετείχαν στην Συγκέντρωση του Συλλόγου αποφάσισαν να ζητήσουν από κάθε αρμόδιο (Δήμο, Περιφέρεια, Βουλευτές) να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να εξευρεθούν πρόσθετα κονδύλια για την κάλυψη των αποχετευτικών αναγκών όλων των περιοχών της Ανατ. Αιγιαλείας που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την παραλιακή ζώνη ώστε να σταματήσει, η επιβάρυνση με διαρροές λυμάτων του Κορινθιακού Κόλπου.
Να προχωρήσουν, επιτέλους, με ταχείς ρυθμούς τα έργα κατασκευής της Ολυμπίας Οδού, γιατί κινδυνεύει η ζωή και η σωματική ακεραιότητα όλων μας, αφού κινούμαστε στον οδικό άξονα Κορίνθου – Πατρών – Πύργου, όπου το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε δραματική κατάσταση. 
Παράλληλα, όμως, καλούνται οι Βουλευτές και οι εκπρόσωποι της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης να αγωνιστούν μαζί με τους πολίτες ώστε να μην πραγματοποιηθεί, σε καμία περίπτωση, η εκτεταμένη αμμοληψία από τον ποταμό Κράθι, αλλά και από τα άλλα ποτάμια της περιοχής που προτείνεται από τις Εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού. Ειδικά ο Κράθις έχει ήδη πληγεί σε μεγάλη έκταση από παράνομες αμμοληψίες επί σειράς ετών, παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει τόσο ο Σύλλογός μας και άλλοι Περιβαλλοντικοί Φορείς, για την διαφύλαξη και την οριοθέτηση του ποταμού. Οπότε, αν οι αμμοληψίες συνεχισθούν και επεκταθούν, ο κίνδυνος διάβρωσης της ακτής Ακράτας – Αιγείρας θα είναι άμεσος και ορατός. Ειδικοί επιστήμονες προβλέπουν μεγάλη μείωση του πλάτους της παραλίας Ακράτας – Αιγείρας και καταστροφή ακόμη και του παραλιακού δρόμου στα αμέσως προσεχή χρόνια, αν πραγματοποιηθεί η εκτεταμένη αμμοληψία από τον Κράθι που ζητούν οι Εργολήπτριες Εταιρείες της Ολυμπίας Οδού, έχοντας ως στόχο την μείωση του κόστους κατασκευής του δρόμου, χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψη τον κίνδυνο καταστροφής του παραλιακού μετώπου!!!
Να ληφθούν δραστικά μέτρα για την λειτουργία, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες, του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που έχει κατασκευασθεί στην περιοχή της Αιγείρας για τις ανάγκες των πρώην Δήμων Ακράτας – Αιγείρας – Διακοπτού. Ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ πλέον, δέχεται απορρίμματα από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αιγιαλείας, χωρίς να εφαρμόζονται οι εγκεκριμένες προδιαγραφές λειτουργίας του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ευρύτερη περιοχή και ο υδροφόρος ορίζοντας λόγω της σοβαρής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ενώ πλέον θεωρείται βέβαιο ότι ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ θα κορεσθεί σύντομα, αν δεν λειτουργήσει άμεσα και άλλος ΧΥΤΑ για τις ανάγκες του διευρυμένου Δήμου Αιγιαλείας.
Να αντιμετωπιστεί, επιτέλους, το πρόβλημα της συνεχούς υποβάθμισης της παραλιακής Ακράτας που κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από μικροπωλητές (οι περισσότεροι από τους οποίους δεν διαθέτουν άδειες), από οχλούσες εγκαταστάσεις, από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ ορισμένες καφετέριες λειτουργούν (σε απόσταση αναπνοής από μεγάλες πολυκατοικίες) σαν κέντρα διασκέδασης με δυνατή μουσική μέχρι τις πρωινές ώρες, χωρίς βέβαια να διαθέτουν σχετική άδεια. Επίσης είναι αναγκαίο επιτέλους να καθαρισθεί και να δεντροφυτευτεί η κεντρική πλατεία της παραλίας και ο παραλιακός δρόμος, να συντηρείται ο ηλεκτροφωτισμός των δρόμων, να εκσυγχρονιστούν οι παιδικές χάρες που βρίσκονται σε καθεστώς εγκατάλειψης, και να γίνεται τακτική αποκομιδή απορριμμάτων καθημερινά και κυρίως τα Σαββατοκύριακα Ιουλίου και Αυγούστου, γιατί η εικόνα της παραλιακής περιοχής κάθε Κυριακή είναι τραγική με τους κάδους απορριμμάτων να έχουν ξεχειλίσει και τα απορρίμματα να χύνονται στο οδόστρωμα.
Τέλος, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου :
α)Δεσμεύτηκαν να εξαντλήσουν τις προσπάθειες τους, σε συνεργασία με τους άλλους Περιβαλλοντικούς και Πολιτιστικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που τέθηκαν στα πλαίσια της Συγκέντρωσης, αλλά και γενικότερα όλων των προβλημάτων που υποβαθμίζουν το Περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου και
β) Ζήτησαν την ενεργή υποστήριξη όλων των κατοίκων της περιοχής προς τον Σύλλογο, ο οποίος αγωνίζεται επί σειρά ετών, χωρίς καμία κομματική ή άλλη δέσμευση και χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη από δημόσιο ή δημοτικό φορέα, με στόχο την αναβάθμιση της Ποιότητας Ζωής όλων μας και στην διαφύλαξη του Περιβάλλοντος.
Για Το Δ.Σ. Του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Ν. Καψάνης  /  Η Γ. Γραμματέας Φ/Κλ. Περεσιάδου