ΝΕΟ

Συλλογος Εθελοντων Αιμοδοτων Ανατολικης Αιγιαλειας «Ο ΔΕΣΜΟΣ»

Εθελοντική Αιμοδοσία Κυριακή 17/12/17 – Κ. Υγείας Ακράτας 08:30–13:00. Αυτές τις γιορτές κάνε ένα δώρο ζωής – Είναι μεγάλη ανάγκη. Αν είσαι νέος ελπίζουμε στην ενεργητικότητά σου, αν είσαι γονιός στην ιδιαίτερη ευαισθησία σου. Ας «θυσιάσουμε» όλοι ένα Σάββατο που δε θα βγούμε ή δε θα πιούμε, ακόμα και τις αγροτικές εργασίες μας το πρωί της Κυριακής, που λόγω εποχής έχουμε, για να κρατήσουμε ανθρώπους στη ζωή. Σε αυτούς τους ανθρώπους που μάχονται, αξίζει οι γιορτές να είναι όσο το δυνατόν πιο ξέγνοιαστες. Τηλ: 6944428678, seadesmos@gmail.com

2 Αυγ 2015

Σημαντικό αφιέρωμα στον Αιγειράτη Κ. Κοτσανά, από την Καθημερινή

Η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων συναρπαστικά ζωντανή
Ο Κώστας Κοτσανάς (αριστερά) και ο Παύλος Φυρός, ιδρυτής του μουσείου, μπροστά στον πολυβόλο καταπέλτη του Διονυσίου του Αλεξανδρέως.
Ο πρώτος κινηματογράφος, καθόλου βωβός ούτε ασπρόμαυρος, πού και πότε, μα στην αρχαία Ελλάδα...
Πολλές ήταν οι αποκαλύψεις χθες το μεσημέρι, όταν είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών στην Αποστόλου Παύλου στο στήσιμο της νέας έκθεσης «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων». Τα εγκαίνια θα γίνουν αύριο (1/8) και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2016.
Πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δουλειά, καθώς όλα τα ομοιώματα των εφευρέσεων που παρουσιάζονται (και λειτουργούν κανονικά!) έχει κατασκευάσει ο Κώστας Κοτσανάς, δημιουργός της έκθεσης, και προέρχονται από ένα από τα μουσεία που έχει ιδρύσει, το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (με δύο παραρτήματα, στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία, www.kotsanas.com).
Ο Κώστας Κοτσανάς έχει αφιερώσει τη ζωή του από τα χρόνια που ήταν φοιτητής στο Πολυτεχνείο της Πάτρας στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. «Σε μια εποχή που όλοι συζητούν τι χρωστάει η Ελλάδα είναι ωραίο να ταξιδεύουν τέτοιες εκθέσεις που παρουσιάζουν τι χρωστάει ο δυτικός πολιτισμός στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά καθώς με ξεναγούσε στα εκθέματα. Μία άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που αποδεικνύει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.
Ο πρώτος κινηματογράφος λοιπόν, ή αλλιώς το αυτόματο θέατρο που είχε εφεύρει ο Φίλων ο Βυζάντιος τον 3ο αι. π.Χ., ένα από τα θαύματα της κλασικής και ελληνιστικής εποχής, είναι ένα έκθεμα που θα σας εντυπωσιάσει καθώς θα ανοίγουν οι πόρτες του κουτιού και εικόνες/σχέδια θα αρχίζουν να κινούνται με τη συνοδεία φωτός και κρότων. «Σας αρέσουν τα μαγικά;», με ρωτάει ο Κώστας Κοτσανάς. Ναι, και η έκθεση είναι γεμάτη από τις «μαγικές» εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων. Το ρολόι-ξυπνητήρι του Πλάτωνα, το υδραυλικό ρολόι του Αρχιμήδη, ο υπολογιστικός μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο αστρολάβος του Πτολεμαίου, η αυτόματη θεραπαινίς του Φίλωνος (το πρώτο ρομπότ), η φιλοσοφική λίθος του Ηρωνος και άλλα πολλά...
​​Απ. Παύλου 37, Θησείο, καθημερινά 10-6, Πέμπτη 10-8. Γενική είσοδος 4 ευρώ.

Ανατολική Αιγείρα... Drone !