19.8.15

Νέα ημερομηνία για την "Απολογία Σωκράτη" στο Αρχαίο θέατρο Αιγείρας

Απολογία Σωκράτη” του Πλάτωνα, την Τετάρτη 19 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας
Το έργο του Πλάτωνα «Απολογία Σωκράτη» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, που παρουσιάζεται ϕέτος σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδας από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, κάνει στάση στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας
(περιβάλλων χώρος) την Τετάρτη 19 Αυγούστου στις 8 το απόγευμα, με την υποστήριξη του Σωματείου "Διάζωμα" και με την ευγενική συνεργασία της Εϕορίας Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η παράσταση θα παιχτεί στα αρχαία ελληνικά (με υπέρτιτλους).
Σκηνογραφικός σχεδιασμός κλεψύδρας: o Αιγειράτης Κώστας Κοτσανάς
\Γενική είσοδος 10 €. 
ΑΙΓΙΟ: Βιβλιοπωλείο ΘΕΜΕΛΙΟ
ΑΚΡΑΤΑ: Βιβλιοπωλείο ΝΟΗΜΑ
Επίσης: Viva.gr Τ. 11876, Public & www.public.gr, Ιανός, Seven Spots, www.tickethour.com, Γερμανός, ΟΤΕ Shops, Τράπεζα Πειραιώς (μηχανήματα aps)
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διδασκαλία αρχαίου κειμένου, μετάφραση, σκηνικός χώρος, σκηνοθεσία: 
Δήμος Αβδελιώδης
Εικαστική παρέμβαση : 
Αριστείδης Πατσόγλου
Σκηνογραφικός σχεδιασμός κλεψύδρας: Κώστας Κοτσανάς
Οργάνωση Παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου
ΔΙΑΝΟΜΗ
Σωκράτης: 
Βασίλης Καραμπούλας, Μέλητος: Θανάσης Δισλής

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη ϕορά στην ιστορία του θεάτρου, αλλά και για τα ϕιλολογικά δεδομένα, που θα παρασταθεί από σκηνής η «Απολογία Σωκράτους» στην αρχαία ελληνική γλώσσα, έτσι όπως την κατέγραψε και τη διαμόρϕωσε ο Πλάτωνας.
Η «Απολογία Σωκράτη», που έχει γραϕτεί πιθανόν το 397 π.χ., είναι το μοναδικό μη διαλογικό έργο του Πλάτωνα αλλά και το μόνο στο οποίο αναϕέρει τον εαυτό του παρόντα και ενεργό κατά τη διαδικασία του Δικαστηρίου της Ηλιαίας.
Mε την «Απολογία» ϕθάνει στην πιο κορυϕαία του έκϕραση ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, γιατί σωματοποιείται, αποκτώντας πραγματική και αναμϕισβήτητη υπόσταση με τον Σωκράτη, ο οποίος επιλέγει συνειδητά το θάνατο, αντί να στερηθεί της ελευθερίας και της χαράς να ζει και να δρα, έτσι και όπως πιστεύει.
Σκοπός λοιπόν της εκϕοράς του ίδιου του αρχαίου πλατωνικού κειμένου κατά την παράσταση, δεν είναι κάποιος λόγος πρωτοτυπίας ή μιας στενά ϕιλολογικής ή ιστορικής αναζήτησης, αλλά η ανάγκη, από το άκουσμα της ϕωνής του αυθεντικού έργου, να αϕουγκρασθούμε και να νοιώσουμε βιωματικά τα αισθήματα και το ήθος του Σωκράτη.
Οι υπέρτιτλοι της μετάϕρασης θα είναι ένας οδηγός για την κατανόηση, η οποία θα γίνεται βαθειά και αποκαλυπτική μέσα από το άκουσμα του αρχαίου λόγου.