19.12.12

ΑΛΚΥΩΝ καλεί ΣΠΟΑΚ σε συνεργασία

Η Ομοσπονδία Αλκυών με μία μακροσκελή  ανοικτή επιστολή καλεί σε συνεργασία τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού ( ΣΠΟΑΚ) " ΑΡΙΩΝ " ( Σύνδεσμος των Δήμων) και καταθέτει προτάσεις και δράσεις κοινές για την επίλυση των μεγάλων θεμάτων που βασανίζουν τις θαλάσσιες και στεριανές περιοχές του Κόλπου, ζητώντας την ειλικρινή και φερέγγυα συνεργασία των φορέων.
Τα κυριότερα σημεία τού κειμένου είναι τα εξής:
"...ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ
Συνεχίζεται η υστέρηση των απαιτούμενων φερτών υλών,  δια μέσου των ποταμών και των χειμάρρων, για το κτίσιμο των παραλιών μας.
Αιτίες είναι οι παράνομες αμμοληψίες στα ποτάμια  και η  έλειψη  οργανωμένων λατομικών ζωνών παραγωγής αδρανών υλικών για τα τεχνικά έργα. Κάποιοι Δήμοι εφαρμόζουν πρόγραμμα  μεταφοράς φερτών υλικών από την ενδοχώρα των ποταμών – χειμάρρων και τα εναποθέτουν στις εκβολές τους έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα για τις ακτές. Ειδικότερα στην περιοχές που έχουμε εγκιβωτισμό τους. Για να αποφύγουμε την κατασκευή φαραωνικών έργων προστασίας  από την διάβρωση των ακτών όπως προβόλους  από μπετόν και ογκόλιθους, προβλήτες  κάθετους στον άξονα της ακτογραμμής κλπ  με αποτελέσματα μηδαμινά  και ολοσχερή αλλοίωση της μορφολογίας των ακτών μας, είναι ανάγκη  να γίνουν  ημερίδες  με επιστημονική υποστήριξη για έργα μακράς πνοής και ήπιας παρέμβασης. Υιοθετούμε  την θέση ότι εφόσον η αύξηση της θερμοκρασίας της γης θα ανεβάσει την επιφάνεια της θάλασσας άρα θα ενταθεί το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών μας, μακρόπνοα  η πιο οικονομική, περιβαλλοντικά βέλτιστη λύση είναι η σταδιακή  μετεγκατάσταση σε δημόσιες εκτάσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν άμεσο πρόβλημα  σε περιοχές της ενδοχώρας με κίνητρα αρωγής όπως γίνεται όταν έχουμε φυσικές καταστροφές.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΙΑ

 Στον τομέα αυτό μπορούμε να έχουμε γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα.
Η εμπειρία μας λέει ότι σε όποια λεκάνη απορροής των υδάτων  βάλαμε συγκεκριμένο στόχο βελτίωσης της ποιότητάς των  είχαμε γρήγορα αποτελέσματα και μεγάλη αποδοχή και εκτίμηση από τις τοπικές κοινωνίες.
Οι Δήμοι μέλη του ΣΠΟΑΚ σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους αφού καταγράψουν τις εστίες ρύπανσης κατά μήκος των ποταμών και των ακτών να ιεραρχήσουν  τις παρεμβάσεις τους κατά ρυπαντή , και να αναδεικνύουν το πρόβλημα  με ημερίδες – εκδηλώσεις.
Η εφαρμογή των οδηγιών της Ε.Ε. και των νόμων του Ελληνικού κράτους  για  την προστασία - βελτίωση της ποιότητας των υδάτινων πόρων της χώρας ως το έτος 2015, .εχει ξεκινήσει με την δημόσια διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ –  ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΔΑΤΩΝ -  κατά υδατικό σύστημα  σε επίπεδο περιφερειών.
Επίσης με βάση το νόμο 4014/2011 και 4042/2012 έχουμε καινούργιο νομικό πλαίσιο όσον αφορά την απαγόρευση ρίψης αποβλήτων σε όλα τα υδατικά συστήματα και συγκεκριμένο καθεστώς αδειοδότησης έργων..."

Εισηγητικά, οι υπογράφοντες την επιστολή εκ μέρους τού ΔΣ τής "Αλκυών", Δ. Αγγελόπουλος και Β. Κελλάρης, αναφέρουν και τα εξής: "...Κατ’ αρχήν εκτίμησή μας είναι ότι ο ΣΠΟΑΚ μπορεί να αναδειχθεί σε καθοριστικό πολιτικό παράγοντα για το βιώσιμο μέλλον  της κοινής  μας γεωγραφικής περιοχής, αρκεί να επιδιώξει  και να το κατακτήσει στις κοινωνίες των πολιτών και στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Ο γενικός χωροταξικός σχεδιασμός, όσο και τα ειδικά χωροταξικά  που έχουν γίνει νόμοι του κράτους  βλέπουν την γεωγραφική μας περιοχή κατακερματισμένα, αποσπασματικά και πολλές φορές προτάσσουν , εκ των αποτελεσμάτων τους, την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων ενάντια στο βιώσιμο μέλλον  των πολιτών.
Τα περιφερειακά χωροταξικά που είναι τώρα σε επεξεργασία δεν βλέπουν μέχρι σήμερα  τις περιοχές του Κ.Κ. ως ενιαία χωροταξική ενότητα , δεν προάγουν την περιφερειακή συνεργασία , τις κοινές κατευθύνσεις και αλληλοσυμπληρώσεις.
Δεν σχεδιάζουν τίποτα  για τις θαλάσσιες περιοχές του κόλπου σαν να μην αποτελούν αυτές γεωγραφική ενότητα. Τις βλέπουν μόνο για αποθήκες  αποβλήτων βιομηχανικών, αστικών κλπ..."