ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

15 Ιαν 2013

Υιοθεσία Λαογραφικού Μουσείου Παραλίας Πλατάνου


Στο πλαίσιο εκπόνησης πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «H Σχολική Κοινότητα Κραθίου Ανάδοχη Μουσείου», δάσκαλοι και μαθητές του 2ου δημ. Σχολείου Ακράτας επισκέφτηκαν το λαογραφικό μουσείο της Παραλίας Πλατάνου.
Εκεί είχαν τη δυνατότητα να δουν τα εκθέματα λαϊκής τέχνης του παρελθόντος, που με τόσο κόπο και μεράκι συγκέντρωσαν οι κάτοικοι του χωριού και μετέτρεψαν το άλλοτε μονοθέσιο δημοτικό σχολείο σε μουσείο. Να πάρουν συνεντεύξεις από κατοίκους και ιδρυτές του μουσείου αλλά και από τα μέλη του Δ.Σ. του δραστήριου Συλλόγου Κραθίς. Να παρακολουθήσουν τη χρήση εκθεμάτων στην εποχή τους, να γευτούν παραδοσιακές γεύσεις φτιαγμένες επί τόπου, να απεικονίσουν χαρτογραφώντας τους χώρους του μουσείου, να παράξουν δίγλωσσα φυλλάδια οδηγιών που αφορούν στο μουσείο.
Η «Πράξη Υιοθεσίας του λαογραφικού μουσείου» είναι μια καινοτόμος δράση πολιτισμού και παιδείας που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από μια ολόκληρη σχολική κοινότητα, η οποία εμπλέκει τους μαθητευόμενους στη διαδικασία της μάθησης μέσα από σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις. Στόχος μας είναι να αποκτήσουν οι μαθητές βιώματα μέσα από τη συνάντησή τους με τα εκθέματα του μουσείου και να δομήσουν γνώσεις και κοινωνικές δεξιότητες μέσω δραστηριοτήτων που θα σχεδιαστούν από τους εκπαιδευτικούς. Έτσι δάσκαλοι και μαθητές, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ετοιμάζουν εκπαιδευτικό υλικό, φύλλα εργασίας, παιχνίδια με θέμα τα μουσείο, παζλ, γλωσσικές δραστηριότητες, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, χειροποίητες κούκλες για δραματοποιήσεις. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί εκπαιδευτικό υλικό με σκοπό οι μαθητές που επισκέπτονται το μουσείο να γνωρίζουν τη χρήση των αντικειμένων, να έρθουν σε επαφή με την τοπική ιστορία.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί ειδικότητας της σχολικής μονάδας: Βασιλόπουλος Παναγιώτης (υπεύθυνος προγράμματος), Οικονόμου Χαρά, Αγγελακοπούλου Μαρία, Κλούρα Νίκη, Κατούφα Αγγελική, Καλλιανιώτης Βαγγέλης, Αλεξοπούλου Ζαχαρούλα, Παπασταθοπούλου Άννα Μαρία, Βολοσένκο Κορνηλία, Παπαστράτου Αλεξάνδρα, Κοντολάτη Ελένη και Ξένια Ιτσοπούλου.
Η παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει τέλη Απριλίου στο χώρο του μουσείου.

ΕπιδοτούμενΟ πρόγραμμα απασχόλησης

Ο Σύλλογος Εμπορικής & Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας σε συνεργασία με το Κ.Α.Ε.Λ.Ε., προτίθεται να υλοποιήσει επιδοτούμενο πρόγραμμα ΛΑΕΚ 1-30 έτους 2017 για εργαζόμενους επιχειρήσεων που απασχολούν 1-30 άτομα (μαζί με τα υποκαταστήματα), για τους οποίους οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις-μέλη του συλλόγου μας έχουν καταβάλει στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισϕορά ΛΑΕΚ 0,24% για το έτος 2017 (H επιχείρηση δεν επιβαρύνεται με κανένα κόστος για την υλοποίηση του προγράμματος). · Οι εργαζόμενοι θα επιδοτηθούν με 160€ (5€ για κάθε εκπαιδευτική ώρα) · Η διάρκεια του προγράμματος είναι 32 ώρες και η παρακολούθησή του υποχρεωτική · Θα τους χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης του προγράμματος · Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως και τις 8 Σεπτεμβρίου. (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας καθώς ορίζεται μέγιστος αριθμός καταρτιζομένων) Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και ανεξάρτητοι ενδιαϕερόμενοι μέσω του εργατικού κέντρου. Για περισσότερες πληροϕορίες και υποβολή των αιτήσεων μπορείτε να απευθύνεστε στο γραϕείο του Συλλόγου (πρώην κτίριο ΟΣΕ) καθημερινά και ώρες 10:00π.μ.-2:00μ.μ. Τηλέϕωνο επικοινωνίας: 2696032422, e-mail: emporikosakr@gmail.com