28.1.13

Η απαγόρευση ανοικοδόμησης σε Βλοβοκά, Βαλκουβίνα και άλλους 8 οικισμούς της Αιγιαλείας...

Τι κατέγραψε η συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ για τους κατολισθήσιμους οικισμούς της Αιγιάλειας
Ενδιαφέρον, από κάθε άποψη, το θέμα που παρουσίασε σε Ανακοίνωσή του ο Βουλευτής Αχαΐας (ΔΗΜΑΡ) Νίκος Τσούκαλης, αφού αφορά και την περιοχή της Ανατολικής Αιγιαλείας (οικισμοί παλαιάς Βλοβοκάς {Αιγές} και παλαιάς Βαλκουβίνας {Άμπελος}) -οι αποφάσεις για μεταφορά οικισμών είχαν δρομολογηθεί από το 1965 και η δημιουργία των νέων οικισμών ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 29/1/12 στο ΥΠΕΚΑ, με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Άρη Αλεξόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες τού Υπουργείου, συμμετείχαν ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιαλείας Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος και ο βοηθός Δημάρχου Λεωνίδας Μαυρουδής.
Αν και δεν βγήκε κάποια επίσημη ανακοίνωση με τα αποτελέσματα της σύσκεψης, το θέμα χαρακτηρίζεται αρκετά περίπλοκο. Συγκεκριμένα, σε αρκετούς από τους οικισμούς που "εγκαταλείφθηκαν" - μεταφέρθηκαν με την αιτιολογία τού κατολισθήσιμου κατά τις δεκαετίες '60-'70, εξακολούθησε η οικιστική δραστηριότητα, είτε με νέες οικοδομές, είτε με αναπαλαιώσεις και επισκευές. Το θέμα ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες σταμάτησαν να εγκρίνουν αδειοδοτήσεις πολεοδομικού περιεχομένου στους παραπάνω οικισμούς, με την επίκληση ότι δεν είναι νόμιμη η οικοδομική δραστηριότητα σε χαρακτηρισθέντα "κατολισθήσιμα" εδάφη...
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να βρεθεί συνολική νομοτεχνική φόρμουλα σε πανελλαδικό επίπεδο, με την οποία θα ξεπεραστεί η σοβαρή αυτή εμπλοκή... 
Το κείμενο (28- 1 -12) του κ. Τσούκαλη: «Το μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα που έχει αιφνιδίως ανακύψει από την απαγόρευση ανοικοδόμησης σε δέκα (10) οικισμούς της Αιγιάλειας, που έχουν χαρακτηρισθεί ως κατολισθήσιμοι από την περίοδο της Δικτατορίας, πρόκειται να τεθεί στον Κο Αλεξιάδη Γεν. Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ. Η  συνάντηση  θα πραγματοποιηθεί στις 29-01-2013..