29.6.14

'Ολια Λαζαρίδου: Η γυναίκα της Ζάκυνθος στο Θέατρο Αρχαίας Αιγείρας

Πολυπόθητο και πολυαναμενόμενο γεγονός από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 (όταν το Αυστριακό Ινστιτούτο ολοκλήρωσε τις ανασκαφές μέσα στο Θέατρο) ήταν η «επαναλειτουργία» του σημαντικού αυτού χώρου στην περιοχή μας.
Βέβαια από τότε είχε γίνει γνωστό ότι στη σκηνή τού σκαλισμένου στο βράχο θεάτρου δεν θα μπορούσε να φιλοξενηθεί παράσταση λόγω κινδύνου φθοράς των κερκίδων.
Ο τεράστιος χώρος στη βόρεια πλευρά του θεάτρου ήταν η πιο ενδεδειγμένη λύση στο να υλοποιηθεί η πρόταση του «Διαζώματος» και του Σταύρου Μπένου για να γίνει η πρώτη παράσταση στη σύγχρονη ιστορία…
Έτσι, το απόγευμα του Σαββάτου {28 Ιουνίου 2014}, μοναδικές στιγμές έζησαν όσοι βρέθηκαν στο Θέατρο Αρχαίας Αιγείρας. 
Ανέλπιστα μαζική προσέλευση θεατών, που θα μπορούσε να είχαν ξεπεράσει τους χίλιους αν υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους συντοπίτες του τέως Δήμου Αιγείρας.
Σε ένα άκρως μινιμαλιστικό πάλκο, που έδενε απόλυτα με τα ερείπια της αρχαίας σκηνής, με μια Όλια Λαζαρίδου να «αναδύεται» μέσα από αυτά ως «από μηχανής θεά» αρχαίας τραγωδίας και με μία καταπληκτική ερμηνεία να καθηλώνει τους θεατές – μυημένους ή μη -  στο ιδιαίτερο και αινιγματικό κείμενο του Διονυσίου Σολωμού, «Η Γυναίκα της Ζάκυνθος» έδωσε μια πρωτόγνωρη ικανοποίηση σε όσους τυχερούς την παρακολούθησαν…
Παρόντες, ο απερχόμενος Δήμαρχος Στάθης Θεοδωρακόπουλος, ο νέος Δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο νεοεκλεγής Περιφερειακός Σύμβουλος Αντώνης Χαροκόπος κ.α.
Δείτε πιο κάτω πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και την ανακοίνωση της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.
Ύστερα από την ευγενική παράκληση της Όλιας Λαζαρίδου το δεκάλεπτο Video από την παράσταση της Αιγείρας θα αποσυρθεί μέχρι την ολοκλήρωση των παραστάσεων του καλοκαιριού... 
Η ανακοίνωση της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιάλειας) για τη «Γυναίκα της Ζάκυθος «
Ιστορική μέρα για την Αιγιάλεια, γεμάτη συγκίνηση και δέος, ήταν το Σάββατο 28 Ιουνίου.  Η σιωπή “έσπασε” στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας, που φιλοξένησε την πρώτη -μετά από αιώνες- θεατρική παράσταση, χάρη στις φροντίδες του Φεστιβάλ Αθηνών και του Σωματείου “Διάζωμα”, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και πάντα στο πλαίσιο της ιδέας της επαναλειτουργίας αρχαίων θεάτρων σε όλη τη χώρα. Για το “ξύπνημα” από τον βαθύ αιώνιο ύπνο του αρχαίου θεάτρου, η θεατρική παράσταση “Η Γυναίκα της Ζάκυθος” του Δήμου Αβδελιώδη ήταν μια εκλεκτή επιλογή, ενώ η ερμηνεία της Όλιας Λαζαρίδου προκάλεσε πραγματική έκσταση στους πάνω από 500 θεατές, που ξεπερνώντας κάθε προσδοκία περί προσέλευσης, κατέκλυσαν το χώρο χαιρετίζοντας την επαναλειτουργία του αρχαίου θεάτρου. Την ικανοποίησή τους για την πραγμάτωση ενός ονείρου πολλών χρόνων εξέφρασαν εκ μέρους του Δήμου Αιγιαλείας ο δήμαρχος κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος και εκ μέρους της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ο κ. Κώστας Κλάγκος.
Ο σκηνοθέτης κ. Αβδελιώδης, τονίζει στο σημείωμά του στο πρόγραμμα της παράστασης: “Με το έργο αυτό, ο Σολωμός αφήνει το φως και ανιχνεύει το σκοτάδι. Αν και μικρό σε έκταση -δέκα μικρά κεφάλαια- είναι ο αντίποδας που στηρίζει όλο το άλλο του έργο, αντισταθμίζοντας το βάρος και την έκταση της αναζήτησής του. (...) Το εργο, αν και έχει την επίφαση ενός οραματικού οίστρου, είναι απόλυτα ρεαλιστικό γιατί ανιχνεύει τις αιτίες της κακοδαιμονίας και της διχόνοιας σαν ζητήματα βαθιάς άγνοιας και αδυναμίας πρωτίστως ημών των ιδίων, των παρατηρητών, των φερομένων ως υποκειμένων του ορθού λόγου. Κάθε παραίτησή μας μπροστά σε κάτι παράλογο και άδικο, γίνεται αυτόματα προσχώρηση στο αντίθετο στρατόπεδο, του παραλογισμού και του χάους, που εμπεριέχει το απρόβλεπτο, το οδυνηρό, το κακό.”
Είναι χαρακτηριστικό πως η παράσταση παίχτηκε με το φως της ημέρας, χωρίς σκηνικά. Μια σκηνοθεσία λιτή, που χαρακτηρίστηκε “δωρική” από τους θεατές και που έτσι ανέδειξε με τον βέλτιστο τρόπο τόσο τη μοναδικότητα του θεατρικού κειμένου, όσο και τον αρχαιολογικό χώρο, αυτό το “ακατέργαστο διαμάντι” που στολίζει την Αιγιάλεια και που θα πρέπει, με τη συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων και με την κατάλληλη αξιοποίησή του, να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο, τόσο ως επισκέψιμος χώρος όσο και ως χώρος φιλοξενίας αξιόλογων θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Ερμηνεία: Όλια Λαζαρίδου, Άγγελος: Δανάη Ρούσσου, Φάσμα Ελευθερίας: Κατερίνα Χαρμάνη. Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης. Ενδύματα: Αριστείδης Πατσόγλου.  Οργάνωση παραγωγής: ΗΧΟΣ ΕΙΚΟΝΑ ΕΠΕ. Συντονισμός παραγωγής: Κλέλια Παπαγιαννοπούλου. 
Για το Δ.Σ. - Η αντιπρόεδρος - Βασιλική Κούσκουρη